Experiments

Des de l'optativa d'experiments, anem provant diferents reaccions entre els materials.  En aquesta pàgina anirem penjant els resultats que obtenim.

1. VOLCÀ EN ERUPCIÓ


Hem fet un volcà i l'hem fet erupcionar.  Podeu veure les fotos del procés de fabricació de la maqueta i el video on el fem entrar en erupció amb una barreja de vinagre, colorant, sabó dels plats i bicarbonat.
2. COM PELAR UN OU SENSE PELAR-LO?

Hem posat un ou cru dins un pot amb vinagre, de manera que quedés ben cobert.  L'hem deixat uns dies i quan hem examinat, la closca s'ha "desfet" i s'ha separat de l'ou!!


3. GLOBUS A PROPULSIÓ       

En Jonathan ens ha fet una demostració de com amb un globus, una canyeta y una corda, podem fer sortir disparat el globus a propulsió:


4. COM FUNCIONEN LES ÈLIX D'UN HELICÒPTER? Primer hem construit les èlix amb cartolina, mesurant amb el regle per que ens quedi amb les mides exactes.  L'hem clavat amb una xinxeta a un llapis amb goma i des de dalt d'una escala l'hem fet volar.  Hem vist com ho fa lentament per que l'aire que queda sota la cartolina fa resistència i frena la caiguda. 

5. FABRIQUEM UN BARÒMETRE

Amb un pot de vidre, un globus, una canyeta i un regle, podem veure la pressió atmosférica cada dia.    La canyeta puja o baixa segons la pressió del moment, indicant-nos al regle la mesura.6. OBSERVEM AMB ELS MICROSCÒPIS

Amb els microscopis hem pogut observar diferents coses i hem pogut veure les diferències entre diferents substàncies.

Hem agafat mostres de alguns llocs de la classe i hem observat si han fet bactèries o microorganismes.


7. COM FUNCIONEN LES SALINES?

Estem veient el procès de desalació de les aigues amb un experiment ben senzill:Veiem com  amb paciència, la sal s'asseca a les parets del pot i al cordill.

8. L'ESPELMA QUE ES BALANCEJA 


Amb un ganivet hem "pelat" els extrems  de l'espelma deixant un troç llarg de ble a cada punta.  A continuació li hem clavat un filferro travessant el centre de l'espelma.Hem possat l'espelma, fent equilibri, aguantant-se en dos pots, un a cada costat:


Per últim, hem encés un extrem de l'espelma i al moment l'altre, i observant, amb paciència hem vist com pel pes de la cera en forndre's, l'espelma ha comnçat a balancejar-se d'un costat a l'altre:9. APAGUEM L'ESPELMA 

Barregem en un pot bicarbonat i vinagre, i amb el CO2 resultant podem apagar les espelmes enceses:10. DIFUSIÓ DE COLRANT EN LLET

En una safata hi posem llet sencera.  Anem deixant caure, amb compte, gotes de colorant alimentari o d'aquarel.la líquida:

Amb un bastonet de cotó de les orelles, toquem la llet i veiem que no passa res, però quan mullem el bastonet amb sabó dels plats i toquem la llet, veieu el que ha passat:
Què ha passat?  El greix de la llet forma una tensió superficial que el sabó aconsegueix trencar, fent així moure els colorants.
11. COM TALLAR UN CORDÓ SENSE TOCAR-LO

Amb celo, enganxem un cordó a la tapa d'un pot.  El tanquem i amb una lupa intentem cremar el cordó: Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada